Justizia herritarrengana hurbiltzen

Araudien azken berriak

Espainola izateko testa gaindituko al zenuke?

Espainola izateko testa gaindituko al zenuke?

Datorren urriaren 29an Espainiako Konstituzio, Gizarte eta Kulturaren Ezagutzari buruzko lehenengo proba (EGKE) egingo dute, espainiako nazionalitatea eskuratu nahi duten  hautagaiek.  Atzerritar egoiliarrek eta Espainiarekin lotura duten sefardiek Cervantes Institutuak kudeatutako proba hau gainditu beharko dute.

EGKE proba erantzun bakarreko 25 galderaz osatuta egongo da. Galderak, Konstituzioari buruzkoak (Gobernua, legeria eta herritarren parte-hartzea Espainian) eta espainiako kulturari, historiari eta gizarteari buruzkoak izango dira.  Hautagai bakoitzak 45 minutu izango ditu azterketa egiteko, eta gutxienez 15 galdera zuzen erantzun beharko dira proba gainditzeko.

Jarraian, EGKEn egiten diren hainbat galdera ikus ditzakezu:

  1. Estatuburua…
    a) Gobernuko presidentea da.
    b) Erregea da.
    c) Atzerriko ministroa da.
     
  2. Botere legegilea…
    a) Presidenteari eta ministroei dagokie.
    b) Epaile eta magistratuei dagokie.
    c) Diputatu eta senatariei dagokie.
     
  3. Nork osatzen du autonomia erkidegoetako organo betearazlea?
    a) Presidenteak eta ministroek.
    b) Alkateak eta zinegotziek.
    c) Presidenteak eta sailburuek.
     
  4. Espainolek botoa emateko gutxienez hurrengo adina izan behar dute:
    a) 16 urte.
    b) 18 urte.
    c) 21 urte.
     
  5. Oinarrizko hezkuntza (lehen eta bigarren hezkuntza, 6 urtetik 16 urtera). Derrigorrezkoa eta doan da.
    a) Egia.
    b) Gezurra.
     
  6. Ze autonomia erkidego osatzen dute Alacant, Castello eta Valentziak?
    a) Asturiasko Printzerria
    b) Andaluzia.
    c) Valentziako Erkidegoa.
     
  7. Museo hauetatik, zein dago Bilbon?
    a) Centro de Arte Reina Sofia Museo Nazionala.
    b) Thyssen Bornemisza museoa.
    c) Guggenheim museoa.
     
  8. Zein da Penelope Cruz-en lanbidea?
    a) Abeslaria.
    b) Gitarra-jolea.
    c) Aktorea.
     
  9. Espainian, zenbat kide behar dira familia ugaria izateko?
    a) Bikotea eta seme-alaba bat.
    b) Bikotea eta bi seme-alaba.
    c) Bikotea eta hiru seme-alaba.
     
  10. 750ml-ko ur botila erosiz gero, hurrengo kantitatea erosi dugu:
    a) 3/4 litro.
    b) Litro erdi.
    c) Litro bat.

Zenbat erantzun asmatu dituzu? Inskripzioak 85 euro balio ditu eta hautagai bakoitzak azterketa gainditzeko bi aukera dauzka. Cervantes Institutuak online plataforma bat jarri du abian: http://ccse.cervantes.es. Bertan, EGKE probari buruzko informazio guztia dago (deialdien datak, gidaliburuak, azterketa motak, e.a.)

Eta zuk, espainola izateko testa gaindituko al zenuke?

  • Konstituzioari eta Espainiako Kultura eta Gizartearen Ezagutza probari buruzko informazio gehiago behar baduzu, Cervantes Institutuaren http://ccse.cervantes.es plataformara jo.
  • Erantzunak:  1-b / 2-c / 3-c / 4-b / 5-a / 6-c / 7-c / 8-c / 9-c / 10-a.

 

2015ko urriaren 14ean argitaratua. Honi buruz gehiago irakurri:  Erregistro Zibila eta Bake Epaitegiak. 2 Iruzkinak.
  • Partekatu:
  • Email
  • Twitter
  • Facebook

BJLO berriaren gakoak

Urte Judizialaren irekiera ekitaldia Euskadin 2014. urtean.

Botere Judizialaren Lege Organikoak konstituzioa eta epaitegi eta auzitegien gobernua eta funtzionamendua eta Botere Judizialaren funtzioak arautzen ditu. Urriaren 1ean BJLO berria indarrean jarriko da, eta horren bidez, Botere Judizialaren 6/1985 Lege Organikoa, uztailaren 1ekoa, aldatuko da.

Arau berriak Justiziaren antolakuntza hobetzeko neurri-sorta zabala dakar. Batez ere, organo judizialen erantzuteko denbora-tarteak laburtu, espezializazio handiagoa erdietsi eta euren eskubideen defentsan auzitegietara jotzen duten herritarrei eskainitako zerbitzua hobetzea du helburu.

BJLO berriaren berrikuntza nagusiak hurrengoak dira:

  • Antolakuntza Judiziala. BJLOk, une zehatzetan auzi kopuru handiegia egotea eragin dezaketen berariazko gaiak ebazteko epaitegien espezializazioari ezarritako murrizketak ezabatu ditu.
     
  • Karrera Judiziala. 72 urtera arte lanean jardutea eskatu ahal izango dute.
     
  • Idazkari judizialen Kidegoa. Hemendik aurrera kidegoaren izena Justizia Administrazioaren Letraduak izango da.
    BJLOren erreformarekin, Idazkari Judizialak Justizia Administrazioaren Letraduak izatera pasako dira.























    Horrez gain, prozedura-legeek hala ezartzen dutenean, eskumen berriak izango dituzte, hala nola, bitartekaritza eta izapidetza, eta dagokionean, prozedura monitorioak ebazteko eskumena.
     
  • Genero Indarkeriaren aurkako borroka. BJLOk genero indarkeria arloan egindako aldaketek espezializazio handiagoa lortzea eta biktimari erantzun hobea ematea dute helburu.
     
  • Ezintasuna duten norbanakoak. Enplegu-eskaintza publikoan, Justizia Administrazioko langileen arloan, %5tik %7ra igo da ezintasunen bat duten pertsonentzat gordetako ehunekoa.
    Euskadiko Herri Administrazioaren sarrera-probak 2015. Urtean Barakaldoko BECen.

    Bestalde, karrera judizialean eta fiskalean sartzeko hautaketa-prozesuen denbora tarteak eta bitartekoak egunean jartzeko beharra ezarri da, bai eta prozedura gainditu ostean lan-esparrua egunean jartzekoa ere.
     
  • Auzitegi-Medikuntzako Institutua. Testu berriaren arabera, Auzitegi Medikuen Erkidegoan sartzeko Auzitegi Medikuntzako espezializazioa edukitzea ezinbestekoa izango da.
     
  • Teknologia berriak. BJLOn jasotakoaren arabera, Epaitegi, Auzitegi eta Fiskalek euren esku dituzten bitarteko tekniko eta elektronikoak erabili behar dituzte.
     
  • Gardentasuna. Gardentasun handiagoa erdiesteko, presidenteak, kideek eta BJKNren idazkariak ondasunen aitorpena egin beharko dute.
     
  • Kasazio-interesa. Auzitegi Gorenean, Administrazioarekiko auzien arloan aurkaratzea jartzeko orain arte ezarritako 600.000 euroko gutxieneko bermea kendu da.

Botere Judizialaren 7/2015 Lege Organikoa, uztailaren 21ekoa, 6/1985 Lege Organikoa, uztailaren 1ekoa aldatzen duena.

 

2015ko irailaren 28ean argitaratua. Honi buruz gehiago irakurri:  Araudien azken berriak. Iruzkin bat egin.
  • Partekatu:
  • Email
  • Twitter
  • Facebook