Justizia herritarrengana hurbiltzen

JustiziaEus-eko zerbitzuak

Espainola izateko testa gaindituko al zenuke?

Espainola izateko testa gaindituko al zenuke?

Datorren urriaren 29an Espainiako Konstituzio, Gizarte eta Kulturaren Ezagutzari buruzko lehenengo proba (EGKE) egingo dute, espainiako nazionalitatea eskuratu nahi duten  hautagaiek.  Atzerritar egoiliarrek eta Espainiarekin lotura duten sefardiek Cervantes Institutuak kudeatutako proba hau gainditu beharko dute.

EGKE proba erantzun bakarreko 25 galderaz osatuta egongo da. Galderak, Konstituzioari buruzkoak (Gobernua, legeria eta herritarren parte-hartzea Espainian) eta espainiako kulturari, historiari eta gizarteari buruzkoak izango dira.  Hautagai bakoitzak 45 minutu izango ditu azterketa egiteko, eta gutxienez 15 galdera zuzen erantzun beharko dira proba gainditzeko.

Jarraian, EGKEn egiten diren hainbat galdera ikus ditzakezu:

  1. Estatuburua…
    a) Gobernuko presidentea da.
    b) Erregea da.
    c) Atzerriko ministroa da.
     
  2. Botere legegilea…
    a) Presidenteari eta ministroei dagokie.
    b) Epaile eta magistratuei dagokie.
    c) Diputatu eta senatariei dagokie.
     
  3. Nork osatzen du autonomia erkidegoetako organo betearazlea?
    a) Presidenteak eta ministroek.
    b) Alkateak eta zinegotziek.
    c) Presidenteak eta sailburuek.
     
  4. Espainolek botoa emateko gutxienez hurrengo adina izan behar dute:
    a) 16 urte.
    b) 18 urte.
    c) 21 urte.
     
  5. Oinarrizko hezkuntza (lehen eta bigarren hezkuntza, 6 urtetik 16 urtera). Derrigorrezkoa eta doan da.
    a) Egia.
    b) Gezurra.
     
  6. Ze autonomia erkidego osatzen dute Alacant, Castello eta Valentziak?
    a) Asturiasko Printzerria
    b) Andaluzia.
    c) Valentziako Erkidegoa.
     
  7. Museo hauetatik, zein dago Bilbon?
    a) Centro de Arte Reina Sofia Museo Nazionala.
    b) Thyssen Bornemisza museoa.
    c) Guggenheim museoa.
     
  8. Zein da Penelope Cruz-en lanbidea?
    a) Abeslaria.
    b) Gitarra-jolea.
    c) Aktorea.
     
  9. Espainian, zenbat kide behar dira familia ugaria izateko?
    a) Bikotea eta seme-alaba bat.
    b) Bikotea eta bi seme-alaba.
    c) Bikotea eta hiru seme-alaba.
     
  10. 750ml-ko ur botila erosiz gero, hurrengo kantitatea erosi dugu:
    a) 3/4 litro.
    b) Litro erdi.
    c) Litro bat.

Zenbat erantzun asmatu dituzu? Inskripzioak 85 euro balio ditu eta hautagai bakoitzak azterketa gainditzeko bi aukera dauzka. Cervantes Institutuak online plataforma bat jarri du abian: http://ccse.cervantes.es. Bertan, EGKE probari buruzko informazio guztia dago (deialdien datak, gidaliburuak, azterketa motak, e.a.)

Eta zuk, espainola izateko testa gaindituko al zenuke?

  • Konstituzioari eta Espainiako Kultura eta Gizartearen Ezagutza probari buruzko informazio gehiago behar baduzu, Cervantes Institutuaren http://ccse.cervantes.es plataformara jo.
  • Erantzunak:  1-b / 2-c / 3-c / 4-b / 5-a / 6-c / 7-c / 8-c / 9-c / 10-a.

 

2015ko urriaren 14ean argitaratua. Honi buruz gehiago irakurri:  Erregistro Zibila eta Bake Epaitegiak. 2 Iruzkinak.
  • Partekatu:
  • Email
  • Twitter
  • Facebook

Nork ez du tasa judizialik ordaindu behar?

Nork ez du tasa judizialik ordaindu behar?

Pertsona fisikoek eta juridikoek, kasu zehatzetan, auzitegietara jo eta Justizia Administrazioaren zerbitzua erabiltzeagatik ordaindu behar dituzten zergak dira.

Baina badago salbuespenik.

Hurrengo kasuetan ez dira tasa judizialak ordaindu behar:

  • Gaitasun, aitatasun-amatasun, ezkontza edo adingabeen kasuekin erlazionatutako kasuetan demandak edo errekurtsoak jartzeko. Hala ere, prozedura alde bien adostasunarekin ala beste aldearen onespenarekin abian jarriz gero, bai ordaindu beharko dira, adingabe bat tartean egonda ere.
  • Oinarrizko eskubide eta askatasunekin lotutako demandak edo errekurtsoak jartzeko edo Hauteskunde Administrazioaren kontrako demandak jartzeko.
  • Zordunek, borondatezko konkurtsoa eskatzeko.
  • Funtzionarioek, euren estatutu-eskubideen defentsan administrazioarekiko auzien arloan errekurtsoa jartzeko. Aurkaratzea edo kasazio-errekurtsoa bada, %60ko beherapena ezarriko da.
  • 2.000 eurotik beherako diru-erreklamazioetan, prozedura monitorioa edo ahozko judizioa abian jartzeko.
  • Administrazio-isiltasun negatiboa edo administrazioaren jardute-ezagatik errekurtsoa aurkezteko.
  • Kontsumorako Tartekaritza Batzarraren laudoen betearazpen-demanda aurkezteko.
  • Hartzekodunen konkurtsoak administratzen dituen norbanakoak, konkurtsoan inplikatutakoen intereseko ekimenak abian jartzeko, baldin eta Merkataritza-arloko epaileak horretarako baimena eman badio.
  • Ondarea judizialki zatikatzeko; beti ere, ondasunen partekatzearen kontrako iritzirik edo eztabaidarik ez badago. 

Horrez gain, hurrengo pertsonek eta erakundeek ez dituzte tasa judizialak ordaindu behar:

  • Doako laguntza juridikoa jasotzen duten norbanakoak, horretarako baldintzak betetzen badituzte.
  • Fiskaltza.
  • Estatuko Administrazio Orokorra, Autonomia Erkidegoak, erakunde lokalak eta horien ardurapean dauden erakunde publiko guztiak.
  • Gorte Orokorrak eta Autonomia Erkidegoetako Biltzar Legegileak.

 

2014ko abenduaren 4ean argitaratua. Honi buruz gehiago irakurri:  JustiziaEus-eko zerbitzuak . Iruzkin bat egin.
  • Partekatu:
  • Email
  • Twitter
  • Facebook